Gevolgen van teveel spierspanning
Het is een natuurlijk gegeven dat een lichaam altijd zal streven naar 100% gezondheid.
In principe is het er op gemaakt om teveel opgebouwde spanning weer los te laten en zichzelf te herstellen of te genezen.
Als er echter teveel of te heftige spanningen zijn, zal het lichaam hiertoe steeds minder in staat zijn.
Wanneer er teveel spierspanning is, zal dit de flexibiliteit van het lichaam beïnvloeden. Je hersteld minder snel van grote mentale en/of fysieke inspanningen en ziekte.
De spieren voelen stijver en strammer aan. Deze minder soepele spieren oefenen druk uit op de zenuwen met als resultaat tintelingen, slapende ledematen of een verdoofd gevoel. Omdat het zenuwstelsel ook de organen aanstuurt, kan dat gevolgen hebben voor de maag, darmen, spijsvertering, blaas en het hart. Eén en ander kan leiden tot hartritmestoornissen, maagzuur, of menstruatieklachten. Iemand die last heeft van body stress voelt zich dan ook vaak gespannen of vermoeid. Het lichaam wordt stijver en strammer, het leven wordt letterlijk en figuurlijk zwaarder.
Er kunnen velerlei pijnklachten ontstaan zoals bij een whiplash, hernia, migraine of pijn aan de ledematen of organen.
Langzamerhand functioneert het lichaam niet goed meer en dat heeft zijn weerslag op het mentale/emotionele systeem.
Hoe meer spanning dit oplevert, hoe meer de spieren zullen aanspannen. Het zenuwstelsel wordt opnieuw beïnvloed, het lichaam zal zich wapenen met nog meer spierspanning en op die manier ontstaat een vicieuze cirkel. De gezondheid zal steeds verder afnemen omdat het zelfgenezend vermogen niet voldoende actief kan zijn
De gevolgen van deze vastgezette spierspanning is een minder efficiënt functionerend lichaam.